Граждани и журналисти, блокирани във Фейсбук, ще протестират на 18 януари срещу

...
Граждани и журналисти, блокирани във Фейсбук, ще протестират на 18 януари срещу
Коментари Харесай

Блокирани във Фейсбук организират протест пред Телус - Общество

Граждани и публицисти, блокирани във Facebook, ще протестират на 18 януари против метода на водене на модерацията в обществената мрежа. Демонстрацията е по самодейност на придвижване " БОЕЦ ". 

Мястото на митинга е пред централата на " Телус " - компанията, която дава като външна услуга модерация на част от наличието на " Facebook ", най-популярната обществена мрежа в България. 

Организаторите афишират митинга в отбрана на свободата на словото, като споделят, че потърпевшите са хиляди. Според тях с блокиране на постове и профили се заглушават проевропейски гласове, а в това време се дава публичност на прокремълските.

Отново е бил блокиран профилът на журналистката Татяна Кристи, разгласи Георги Георгиев от " Боец ". Той написа, че тя ще пътува от Варна особено за митинга. Вчера новинарското издание " СЕГА " разгласи, че неоснователно са заглушени във Facebook двама публицисти от медията - карикатуристът Христо Комарницки и сатирикът Иво Балев. Комарницки е бил още веднъж " осъден " за 30 дни поради споделен пост на българин, който споделя, че е в Украйна и ще бъде там до успеха. Според обществената мрежа постът " нарушава стандартите на общността във връзка с рисковите лица и организации ". Самият пост не е заличен, само че се блокират хора за неговото шерване.

Сигнали за блокирани профили има и за рекламиста Радослав Бимбалов, журналиста Калин Манолов, Георги Георгиев (БОЕЦ), Манол Глишев. Профилът на последния ще бъде заличен от обществената мрежа. Той е бил известен за това малко след приключване на последната му възбрана за достъп.

Заради серията блокирани профили предходната седмица депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев поиска изслушване в Народното събрание на представители на компанията. Засега няма планувано такова. Според Мирчев е значимо да има изясненост по какъв начин Facebook модерира наличието, защото това е най-влиятелният информационен канал в България.

В същото време компанията Telus International Bulgaria е доста внимателна в мненията за работата си с Meta (Facebook), защото всяка обществена връзка би трябвало да бъде утвърдена от клиента. Знае се, че в България за фейсбук работи дребен екип чиновници, само че не е публично доказано, че те дават отговор за наличието на български език. Известно е също по този начин, че големият размер от постовете се модерира не от хора, а от изкуствен интелект. Проблеми със наличието обаче има и те стават все по-видими по време на рецесии като пандемията и войната.

В интервю за " Капитал " през декември 2022 година вицепрезидентът на " Операции " на " TELUS International " за Европа Кристина Иванова коментира, че " Телус " работи прецизно по разпоредбите на " Мета " и не може да взема решения в прорез с тези правила. " Нито сме обвързани с съветското държавно управление, нито с което и да било друго държавно управление по света. Ние сме безусловно самостоятелна, обществено търгувана компания ", сподели тя. Интервюто бе оповестено след онлайн акцията против чиновници на " Телус ", стартирана от публицисти от BIRD поради блокирани профили. Тогава акцията бе жигосана, защото бе против случайно определени чиновници на компанията, без изясненост дали те въобще имат някаква роля в модерирането на Facebook наличието.

Още тогава OFFNews изпрати въпроси за коментар до централата на Meta, само че отговор до момента липсва.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР